Geef als ouder het goede voorbeeld in geldzaken

Wist je dat jongeren die een keuze moeten maken, zich (al dan niet bewust) afvragen wat hun ouders in die situatie zouden doen? Leg je kind daarom uit waarom jij bepaalde gedragingen stelt en waarom sommige zaken nu eenmaal niet wenselijk zijn met het beschikbare budget. Zo geef je van thuis uit waarden mee over omgaan met geld. Op latere leeftijd zullen die bepalend zijn voor de financiële beslissingen die je kind neemt. 

… Maar kauw niet alles voor

Je geeft je kind zakgeld voor leuke, ontspannende dingen. Over essentiële kosten zoals kleren, eten of telefoonkosten hoeft het zich het hoofd niet te breken. Of: je spaart voor je kind op een aparte rekening.

 Komt dat jou bekend voor? Wel, dan is dat ongetwijfeld met de beste bedoelingen gedaan. Maar uit onderzoek (studie Cebud) blijkt dat je je kind best niet te veel betuttelt als het op geldzaken aankomt. Zo wordt het ‘financieel dom’ en leert het niet zelfstandig met geld om te gaan.

 Je kind riskeert ook meer moeite te hebben met de overgang naar de zelfstandigheid. Een appartement moeten huren of een lening aangaan, is moeilijker als je niet goed voorbereid bent.

 Clou van het verhaal: probeer je kind zelf te laten nadenken over geldzaken.