7 belangrijke weetjes over je belastingaangifte

Meteen een gouden raad: begin niet op het laatste nippertje aan je belastingaangifte. Hou je administratie goed bij en zorg ervoor dat je het juiste materiaal hebt om in te loggen. Met de volgende tips lukt het je ongetwijfeld om dit varkentje te wassen.

 

Is het nu 2022 of 2021?

 

Je wordt altijd belast op wat je het jaar voordien hebt verdiend. Concreet: op je belastingbrief staat het aanslagjaar vermeld (= het jaar waarin je de belastingaangifte doet). Maar wat je aangeeft, gaat over je inkomsten van het jaar voordien.

Stel: je had helemaal geen inkomsten in 2021, maar je kreeg wél een belastingbrief in 2022. In zo een geval ben je toch ook verplicht om je aangifte in te dienen.

 

Papier of elektronisch?

Vóór je (op tijd) aan je belastingaangifte begint, stel je je eerst deze vraag:

  • Zal ik mijn aangifte op papier indienen?
  • Of dien ik ze digitaal in via Tax-on-web?

Waarom dat belangrijk is? De deadline voor het indienen van een papieren belastingaangifte ligt vroeger dan een digitale aangifte. Check dus goed op voorhand de deadlines voor de twee mogelijkheden.

 

Tax-on-wablief?

Tax-on-web is de online dienst van het Ministerie van Financiën. Je vult hiermee je aangifte in via de computer. Natuurlijk is die omgeving streng beveiligd, dus je komt er niet zomaar in. Om je aan te melden heb je nodig:

  • ofwel een elektronische identiteitskaart en een ID-kaartlezer;
  • ofwel een federaal token, maar die aanvraag neemt enige tijd (enkele dagen) in beslag;
  • ofwel de app Itsme (www.itsme.be).

 

Gewoon nalezen en klaar?

Het voordeel van een aangifte via Tax-on-web is dat de meeste fiscale posten daar al voor jou staan ingevuld. Neem wel echt de tijd om alles nog eens na te lezen en te controleren.

Hoe je de bedragen controleert? Aan de hand van de documenten die je al hebt gekregen van je werkgever, je bank, interimkantoor, … (al dan niet digitaal). Je houdt die zaken dus best bij in een apart mapje. Gooi ze zeker niet weg!

Enkele veel voorkomende documenten:

  • Je loonfiche
  • Attest van je pensioensparen en/of langetermijnsparen
  • Attest van je woonlening en je schuldsaldoverzekering
  • Attest van je giften, bijvoorbeeld voor goede doelen. Goed om te weten: vanaf € 40 of meer aan een erkende instelling zijn giften fiscaal aftrekbaar.

 

Is een studentenjob ook werk?

Ja, want daar heb je een vergoeding (=inkomen) voor verkregen. En elk inkomen moet je aangeven. Maar: dit betekent niet dat je erop belast zal worden. Want iedereen heeft recht op een ‘belastingvrije som’. Anders gezegd: op een deel van je inkomsten hoef je geen belasting te betalen.

 

Wat als ik mijn aangifte niet op tijd indien?

Als jij geen aangifte indient, dan doet de overheid het zelf. Fijn, zou je denken? Toch niet, want het komt dan gegarandeerd kostelijker voor je uit. En de boetes zijn ook niet mals...

 

Help, ik snap er niets van!

Geloof ons, je bent zeker niet de enige. Aarzel dus niet om hulp te vragen aan je familie of vrienden. Ook op de website van de fiscus vind je meer info. Of je kunt een boekhouder contacteren, tegen betaling natuurlijk.

 

Terugkrijgen of betalen?

Last but not least: wanneer je je belastingaangifte indient , volgt enkele maanden later de afrekening. Er zijn twee opties: ofwel moet je betalen ofwel krijg je geld terug. Welke acties kan je ondernemen om minder belastingen te betalen?

  • Je kan starten met pensioensparen.
  • Je kan starten met langetermijnsparen.
  • Je kan een schuldsaldoverzekering afsluiten.
  • Je kan een energiebesparende investering doen.
  • Je kan beroep doen op kinderopvang.
  • Je kan gebruik maken van dienstencheques.
  • Je kan een schenking doen aan het goede doel

Een gouden tip: informeer je goed zodat je geen enkel voordeel mist. Voor meer informatie kan je steeds terecht bij je bank. Zij helpen je met plezier verder.

Als je jong bent, kan je vaak weinig acties ondernemen om minder belastingen te betalen. De kans bestaat dus dat je, na het indienen van je aangifte, een bedrag zal moeten terugbetalen aan de belastingen. Werk je al? Check dan zeker bij je werkgever of hij voldoende aftrekt van je loon.

Luister hier naar de getuigenis van Chuki Beats: “Ik was een beetje vergeten dat het jaar erna, je uw afrekening van de belastingen krijgt en ik euh niet zo prepared was om dat bedrag te betalen”.

Wil je weten waar je aan toe bent? Via Tax-on-web kan je tijdens het invullen van je belastingaangifte berekenen hoeveel je terugkrijgt of hoeveel je moet betalen. Handig toch?