6 tips om je kind te leren omgaan met geld

Je weet hoe belangrijk financiële educatie voor je kind is, maar je weet niet goed hoe je ermee moet beginnen? Hieronder vind je enkele praktische tips waarmee je meteen aan de slag kan!  

Tip 1: Leg uit waar geld vandaar komt

Je zoon of dochter droomt vast wel eens over een nieuwe smartphone of een eigen auto. Maak van dat moment gebruik om over geld te praten. Leg hen uit hoe ze dat geld (later) zelf kunnen verdienen. Natuurlijk moet je hen ook uitleggen dat ze verstandig met hun verdiende centen moeten omgaan. Door je kinderen zelf hun zakgeld te laten beheren, leer je hen alvast met kleine bedragen omgaan.

Tip 2: Boodschappen doen

In  een doordeweekse winkelbezoek zit een heel leermechanisme: prijzen vergelijken, kortingen bekijken (meer korting als je meer koopt, is dat wel voordelig?) en de kostprijs van eten leren kennen. Bankkaarten zijn heel aantrekkelijk voor kinderen. Je kan hen laten kennismaken met een bankkaart door hen bijvoorbeeld eens contactloos te laten betalen.  Mag het al iets uitdagender? Geef je tiener een strikt budget en een lijstje en laat hem/ haar alleen op stap gaan.

Tip 3: Spelenderwijs met geld leren omgaan

Ook in de vorm van spelletjes of opdrachten kunnen kinderen veel leren over geld. Denk bijvoorbeeld aan winkeltje spelen. Zet wat spullen klaar om te 'verkopen' en koop een setje nep geld. Te old school? Gebruik dan een educatieve app op je smartphone. Of bedenk een leuke opdracht en laat het hen zelf uitzoeken. Een gezinsuitstap voor een bepaald bedrag: wat zijn de opties? Een gsm-abonnement of gezeur om een Netflix abonnement: wat kost het, wat krijg je ervoor en is dat de moeite? Waarop gaan ze besparen om de extra kost op te vangen? Laat je kinderen hun idee voorstellen en hen uitleggen waarom ze een bepaalde beslissing hebben genomen.

Tip 4: Praat over wat je verdient

Vraagt je kind wat je verdient? Je exacte loon, hoef je je zoon of dochter niet te vertellen, maar je kan wel uitleggen wat je er allemaal van moet betalen en hoe belangrijk het is om wat geld opzij te zetten. Je kan ook uitleggen dat niet iedereen evenveel geld verdient. Hierdoor begrijpt je kind waarom het ene kind duurdere spullen heeft dan het andere.

Tip 5: Laat geld geen taboe zijn

De meeste ouders praten niet vaak (en soms ook niet graag) over hun loonbriefje of hoe ze hun budget besteden. Nochtans is dat net waar tieners het meest van leren: ouders hebben hierin een voorbeeldfunctie. Zo leer je je kinderen omgaan met geld. Zelfs zonder bedragen te noemen, kan je hierover praten: door aan te geven wanneer iets duur is of dat een luxeproduct gelijkstaat aan x weken boodschappen of een heel jaar elektriciteit.

Ook als je de eindjes moeilijk aan elkaar kan knopen, is het een goed idee om er openlijk over te praten, zonder je tiener op te zadelen met de zorgen. Je kan wel samen prioriteiten stellen of ideeën zoeken om te besparen.

Meer weten? Lees hier een inspirerend artikel van de Gezinsbond.

Tip 6: Goed geldbeheer = goede administratie

Financiële opvoeding is meer dan ‘budgetbeheer’ en ‘geen schulden maken’. Het is ook de papieren bijhouden, facturen sorteren en de belastingaangifte invullen. Betrek je tiener hierbij en leer ze een goede basis.