5 feiten over jongeren en geld: herken jij jezelf hierin?

Kennis over geld, sparen, zorgen over financiën… Er valt veel te vertellen over de relatie tussen jongeren en geld.

Om het overzichtelijk te houden, vind je hier 5 feiten op een rij. Die komen uit een enquête die Febelfin samen met onderzoeksbureau Indiville afnam bij 1000 jongeren tussen 16 en 30 jaar. En, wil jij er ook meer over weten?

Feit nr. 1: Jongeren weten weinig over geld

Jongeren weten niet veel over geldzaken. Maar 27% geeft zichzelf een hoge score als het gaat over financiële kennis (8, 9 of 10/10). 24% krijgt van zichzelf een ronduit slechte score, tussen 0 en 5/10. Vooral over lenen, verzekeren, pensioensparen en belastingen weten jongeren weinig. 47% van de jongeren weet ook niet hoe aan budgetbeheer te doen.

Herken je jezelf hierin? Via het internet vind je heel wat informatie over geldzaken. Tutorials, artikels, podcasts, … Je hebt het voor het uitkiezen! Plus, deze website bevat ook al een schat aan informatie. 

Feit nr.2: Jongeren voelen zich weinig betrokken met hun geldzaken

Het gebrek aan financiële kennis gaat samen met een lage mate aan financiële betrokkenheid (42%). Jongeren die financiële problemen hebben, voelen zich het minst betrokken bij hun geldzaken (31%). Jongeren zonder financiële problemen voelen zich vaker betrokken (51 %).

In dezelfde lijn: 47% van de jongeren haat het om met zijn of haar geldzaken bezig te zijn. Bij wie geen financiële problemen heeft, is dat slechts 37%, terwijl dit cijfer bij jongeren met financiële zorgen stijgt naar 59%.

Herken je jezelf hierin? Als je dat nog niet gedaan hebt, kun je bijvoorbeeld een bankapp op je smartphone installeren. Dan heb je het overzicht van je budget en van je uitgaven altijd bij de hand. Uiteindelijk word je je zo bewuster van je financiële situatie.

Feit nr.3: Jongeren vinden dat ze voldoende kunnen sparen

52% vindt dat hij of zij voldoende kan sparen. Daarentegen vindt 51% dat er nog tijd genoeg is om te sparen. Het fameuze “Ik doe dat later wel”. 😉

 En als we het hebben over sparen, dan kunnen we het ook hebben over beleggen: 23% van de jongeren belegt zijn of haar geld.

Herken je jezelf hierin? Als jij spaart: super! Doe zo voort. 😊 Kun jij moeilijk geld opzij zetten? Lees dan dit artikel met handige tips om het wel te doen. Zoek je een alternatief voor een traditionele spaarrekening? Dit moet je weten voor je aan het beleggen slaat.

Feit nr. 4: Jongeren maken zich zorgen over hun financiële situatie

Heel wat jongeren piekeren weleens over hun financiële situatie. Algemeen bekeken, is die ongerustheid er bij 39% van hen. De 20- tot 30-jarigen stressen het meest over hun geldzaken.

35% van de jongeren is ook regelmatig bang dat zijn of haar bankkaart zal worden geweigerd in de winkel.

Herken je jezelf hierin? Wees slim als het op je financiële planning aankomt. Om van die zorgen af te komen, volg je best een strategie die je uit de financiële problemen houdt. Een voorzet nodig? Ontdek onze tips om niet te veel uit te geven en om te sparen met een plan.

Feit nr. 5: Jongeren laten zich niet gemakkelijk vangen aan online fraude

Phishing, ken je dat? Daarbij sturen fraudeurs je berichten in naam van je bank (of van een andere onderneming die je vertrouwt). De inhoud van die berichten varieert: je moet je bankkaart vernieuwen of (de)blokkeren, er is een security update nodig, enz. Maar al die berichten hebben wel iets gemeen: ze vragen naar je persoonlijke bancaire codes via een link. Het gaat meestal om de codes waarmee je je rekeningen online kunt beheren, zoals de code die op je kaartlezer verschijnt wanneer je een betaling wilt doen.

84% van de jongeren zegt dat ze nooit hun codes zouden doorgeven via een link die ze krijgen via e-mail, sms of sociale media.

Herken je jezelf hierin? Gelukkig maar! Want je mag je codes nooit doorgeven. 😉 Wil je meer weten over phishing? Lees dan zeker dit artikel.