Alles wat je moet weten vóór je investeert in cryptomunten

Stinkend rijk worden dankzij cryptomunten? Hoe mooi zou dat zijn! Maar denk goed na vóór je gaat investeren. Cryptomunten kopen, houdt risico’s in, zeker als je niet goed weet waar je aan begint.  

 

1. Lees je in

 

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: informeer je grondig vóór je gaat investeren in cryptomunten. Check voldoende betrouwbare bronnen en kijk zeker verder dan social media. Investeer vooral niét in cryptovaluta omdat je op Instagram las dat het daarvoor het goede moment is...

 

2. Beveilig je account

 

Voer je transacties uit met cryptovaluta? Deel dan nooit je privésleutels met iemand anders en check vooraf goed bij welke partij je een wallet ‘opent’. Deel ook nooit je logincodes of andere persoonlijke gegevens, zoals je bankkaartnummer of pincode, met anderen (zelfs niet met je beste vriend). De kans bestaat dat hackers jouw gegevens zullen gebruiken en dat je – zonder dat je het beseft – als ‘money mule’ of geldezel wordt ingezet.  

 

3. Investeer alleen met geld dat je 'over hebt'

 

Beleg niet al je spaargeld in cryptovaluta. Investeren in crypto’s is een riskante onderneming en de kans bestaat dat je al je geld kan verliezen. Gebruik alleen geld dat je écht kunt missen. Dus niet waar je mee op vakantie wilt, wat je hebt gespaard voor die nieuwe gsm of wat je nodig hebt voor onverwachte gebeurtenissen. Zo vermijd je dat je een fout begaat met een groot bedrag.

 

4. Koop niet eender welke cryptomunt

 

Er bestaan honderden verschillende cryptovaluta. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer, en helaas liggen oplichters overal op de loer. Veel crypto’s zijn gewoon scams waarbij de coins niets waard zijn, niets waard zullen worden en soms niet eens bestaan! Maak dus dat je voldoende op de hoogte bent van de cryptomunten die jou interesseren. Is er volgens jou iets niet koosjer? Dan is er slechts één goede keuze: niet doen! Je investeert beter niet in coins die waardeloos zijn. Zo vermijd je dat je enorme sommen geld verliest.

 

5. Niet alle crypto-influencers zijn financieel experts

 

Het is sowieso verleidelijk om het advies op te volgen van zogezegde ‘specialisten’ die hun tips delen met hun volgers op sociale media. Besef altijd dat niemand de markt perfect kan voorspellen. Bovendien worden vele van die crypto-influencers betaald om bepaalde cryptomunten te promoten. Hun tips zijn dus vaak niet volledig objectief.

 

6.  Laat je niet leiden door hypes

 

Via social media wordt er vaak valse of misleidende info verspreid over de koers van een coin. Bedoeling is om die in korte tijd door het dak te laten gaan en zo mensen aan te zetten om massaal te verkopen. Laat je hierdoor niet misleiden. Dit is vaak enkel in het voordeel van een selecte club. Als kleine ‘vis’ ben je hier vaak de dupe van.