Vlaamse leerlingen behalen tweede plaats voor financiële geletterdheid

24/05/2017

De Vlaamse 15-jarigen behoren tot de beste leerlingen van de klas als het gaat om financiële geletterdheid. Op een totaal van 15 landen wereldwijd wisten de Vlaamse leerlingen een tweede plaats te bekleden.

Enkel de Chinese regio’s Beijing-Shanghai-Jiangsu-Guangdong deden nog beter.

Dat blijkt uit de tweede editie van het PISA-onderzoek van de OESO.

Vlamingen scoren boven gemiddelde 

Zowat 48.000 scholieren werden door de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) getest op hun financiële basisvaardigheden. De Vlaamse leerlingen scoorden uitstekend met een tweede plaats. Zowel voor wetenschap, wiskunde als lezen scoorden ze boven het OESO-gemiddelde. 

De top vijf bestond uit de Chinese regio’s Beijing-Shanghai-Jiangsu-Guangdong, gevolgd door Vlaanderen, Canada, Rusland en Nederland.

Praktijk loont 

De studie toont ook aan dat het belangrijk is financiële zaken te verweven in de leefwereld van jongeren. Zo heeft in Vlaanderen zowat 70% van de 15-jarigen een eigen bankrekening, krijgt 70% zakgeld en verdient 80% af en toe een centje bij.  

Deze dagelijkse omgang in de praktijk met geld spiegelt zich duidelijk af in de resultaten van de PISA-studie. Jongeren die leren omgaan met geld, scoren beduidend sterker voor financiële geletterdheid.

Meer informatie 

Meer informatie over de PISA-studie vindt u op de site van de OESO

Meer over: