Veilig betalen…vakantie zonder zorgen

29 juni 2012

Veilig betaalverkeer is voor de financiële sector een topprioriteit en een essentieel onderdeel van een optimale dienstverlening. Banken stellen ook alles in het werk om veiligheid van betaalverkeer centraal te stellen. Ook de consument kan zijn steentje bijdragen. Aan de vooravond van de vakantie herinnert Febelfin de consument aan een aantal belangrijke raadgevingen en tips voor een veilig betaalverkeer in binnen- en buitenland.

 

Betaalkaarten

In het buitenland kan de consument betalingen en geldafhalingen uitvoeren met zowel zijn debetkaart als zijn kredietkaart.

De verrichtingen in EUR met een kaart – zowel betalingen als geldafhalingen - binnen de Europese Economische Ruimte (1) worden aangerekend aan hetzelfde tarief als binnenlandse betalingen. De kosten daarentegen van verrichtingen met een kaart buiten de Europese Economische Ruimte kunnen verschillen van het binnenlandse tarief. Het is dan ook raadzaam om voorafgaandelijk de tarieflijst van de bank te raadplegen.

Indien de consument zijn Maestro - debetkaart buiten Europa (2) wenst te gebruiken, dan moet hij tijdig de bank contacteren om na te gaan of hij zijn Maestro – debetkaart kan gebruiken buiten Europa en indien nodig tijdelijk te laten deblokkeren.

Ten slotte vestigt Febelfin de aandacht van de kaarthouder op een aantal gouden tips voor veilig kaartgebruik:

 

 Bewaar uw betaalkaart steeds op zak of op een veilige plaats.

 Uw geheime code moet geheim blijven:

 • Kies geen makkelijk herkenbare code (zoals bijvoorbeeld uw geboortedatum);
 • Deel uw code aan niemand mee;
 • Noteer uw code nergens;
 • Kies een nieuwe geheime code als u vermoedt dat een derde ervan kennis heeft genomen.
 • Neem onmiddellijk contact met Card Stop om uw betaalkaart te blokkeren (op het nummer 070 344 344 of +32 70 344 344 als u belt vanuit het buitenland) bij verlies, diefstal of enig ander voorval (bv. wanneer uw betaalkaart wordt ingehouden door een geldautomaat).
 • Uw bank of kaartmaatschappij vragen nooit vertrouwelijke gegevens op via e-mail of telefoon. Ga hier dan ook niet op in.

 Leg de nodige waakzaamheid aan de dag bij het uitvoeren van verrichtingen in selfbanks:

 • Gebruik uw vrije hand om het toetsenbord af te schermen bij het intikken van uw geheime code;
 • Zorg ervoor dat niemand ongemerkt over uw schouder meekijkt. Zorg voor een comfortabele afstand tussen uzelf en de andere personen op het ogenblik dat het uw beurt is om een geldverrichting te doen aan een automaat;
 • Hoed u voor al te behulpzame personen wanneer u geld afhaalt;
 • Kijk steeds na of de automaat geen eigenaardigheden vertoont: Bijvoorbeeld lijmsporen op de kaartlezer, onderdelen op de kaartlezer of elders op de automaat die een andere kleur hebben of die er normaal niet zijn, klein gaatje boven het klavier (camera)…

 

Contant geld

Door de opmars van de elektronische betalingen wordt contant geld minder en minder gebruikt. In tal van winkels, restaurants, benzinestations enz. kan met betaal- of kredietkaarten worden betaald. Toch hebben de meeste mensen nog graag een minimumhoeveelheid contant geld op zak. Indien u vreemde deviezen wenst, gelieve die dan tijdig te bestellen bij uw bank. Zorg er evenwel voor dat u niet teveel contant geld op zak hebt. Bij verlies of diefstal is het risico immers veel groter dan met de andere betaalmiddelen.

 

Internetbankieren

Consumenten kunnen ook vanuit hun vakantiebestemming internetbankieren. Enkele tips om veilig te bankieren op internet:

 

 • Beveilig je computer voldoende (o.a. up-to-date antivirusscanner)
 • Ga niet in op telefonische contacten waarbij iemand, die zich uitgeeft voor een medewerker van de bank, u vraagt om persoonlijke gegevens en/of elektronische handtekening. De bank zal hier nooit om vragen.
 • Zet enkel een elektronische handtekening voor een opdracht die je verwacht of zelf hebt gevraagd.
 • Zet bij twijfel de transactie onmiddellijk stop en contacteer de bank, zeker wanneer het scenario om te ondertekenen afwijkt van het normale scenario. Alle banken beschikken over een contactpunt waar de klant terecht kan met vragen over internetbankieren. De contactgegevens vindt hij op de website van de bank.
 • Controleer je rekeninguittreksels regelmatig.

 

Meer tips kunnen teruggevonden worden op de website van de financiële instellingen, alsook op www.safeinternetbanking.be.

 

Bijlage - Lijst van landen waar het gebruik van de debetkaart ongewijzigd blijft

 

1 Albanië

2 Andorra

3 Armenië

4 Azerbeidzjan

5 Belarus

6 België

7 Bosnië en Herzegovina

8 Bulgarije

9 Cyprus

10 Denemarken (+ Faeröer, Groenland)

11 Duitsland

12 Estland

13 Finland

14 Frankrijk (+ Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden, Frans-Guyana, Frans-Polynesië, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Nieuw-Caledonië, Réunion, Saint-Pierre en Miquelon, Wallis en Futuna)

15 Georgië

16 Griekenland

17 Hongarije

18 Ierland

19 IJsland

20 Israël

21 Italië

22 Kazachstan

23 Kirgizië

24 Kosovo

25 Kroatië

26 Letland

27 Liechtenstein

28 Litouwen

29 Luxemburg

30 Macedonië, Republiek

31 Malta

32 Moldavië, Republiek

33 Monaco

34 Montenegro

35 Nederland (+ Aruba en Nederlandse Antillen)

36 Noorwegen (+ Svalbard en Jan Mayen eilanden)

37 Oekraïne

38 Oezbekistan

39 Oostenrijk

40 Polen

41 Portugal (+ Azoren en Madeira)

42 Roemenië

43 Rusland Federatie

44 San Marino

45 Servië, Republiek

46 Slovenië

47 Slowaakse Republiek

48 Spanje (+ Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla)

49 Tadzjikistan

50 Tsjechische Republiek

51 Turkije

52 Turkmenistan

53 Vaticaanstad

54 Verenigd Koninkrijk

(+ Anguilla, Bermuda, Brits Indische Oceaanterritorium, Britse Maagdeneilanden, Falklandeilanden, Gibraltar, Kaaimaneilanden, Montserrat, North-Ireland, Pitcairneilanden, Sint-Helena, Turks- en Caicoseilanden, Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden)

55 Zweden

56 Zwitserland

 

(1) Europese Economische Ruimte: 27 EU-lidstaten + Noorwegen, Ijsland, Lichtenstein.

(2) Europa: geografisch Europa. Voor een lijst van de landen waar het gebruik van de Maestro – debetkaart ongewijzigd blijft, zie bijlage aan dit persbericht.

Meer over: