Een termijnrekening openen en opzeggen

Waar kan je een termijnrekening openen?

Bij sommige banken kan je een termijnrekening openen via hun website, per e-mail of via de post, bij andere ga je langs op kantoor.

Hoe kan je een termijnrekening opzeggen? 

Een termijnrekening moet je in principe laten lopen tot de eindvervaldag. Daarna wordt de rekening automatisch afgesloten en wordt je kapitaal plus de rente overgeschreven naar een andere rekening.

Een termijnrekening is een engagement tussen jezelf en de bank. Als je dit engagement vervroegd wilt verbreken, dan zal de bank je mogelijks vragen naar de reden of je een verbrekingsvergoeding laten betalen. Wanneer je een termijnrekening wil opzeggen, doe je dit best per (aangetekende) brief of ga je langs in je bankkantoor. Bij sommige banken kan een opzegging ook per e-mail of online gebeuren.

Wat is kapitaliseerbare en hernieuwbare rente?

Kapitaliseerbaar

Als de rente van een termijnrekening 'kapitaliseerbaar' is, dan wil dat zeggen dat de jaarlijkse rente niet uitbetaald wordt, maar wordt toegevoegd aan het kapitaal op de termijnrekening.

Op die manier brengt je rente ook weer rente op.

Hernieuwbaar

Bij bepaalde banken kan je op voorhand kiezen wat er met je kapitaal gebeurt op de einddatum. Als je kiest voor een hernieuwbare termijnrekening wordt je kapitaal automatisch opnieuw in een termijnrekening geplaatst, tenzij je voldoende op voorhand aan de bank laat weten dat je geen hernieuwing wenst.