Stop aan plofkraken: Febelfin vraagt nieuw overleg met ministers Jambon en Geens om maatregelen te evalueren

20 november 2018

Criminelen hebben vandaag en gisteren een plofkraak gepleegd op een geldautomaat in Mechelen en Borsbeek. Dankzij de veiligheidsmaatregelen van de banken mislukten beide pogingen. Febelfin heeft gevraagd om snel samen te zitten met de kabinetten van ministers Jan Jambon en Koen Geens om mogelijke nieuwe plofkraken te voorkomen.

Maatregelen banken leiden tot minder plofkraken

In totaal viseerden criminelen dit jaar zeventien keer een geldautomaat in heel België. Dit cijfer telt zowel geslaagde ontploffingen als mislukte pogingen.

De banken hebben het voorbije jaar intensief overlegd met elkaar, politici en de politie op nationaal en internationaal niveau om de golf aan plofkraken te stoppen.

Ze hebben snel veiligheidsmaatregelen genomen:

  • minder cash in de geldautomaten
  • extra beveiliging van de geldautomaten
  • detectiesystemen die pogingen tot plofkraken doen mislukken

Dat deze aanpak werkt, blijkt uit het feit dat de recente kraken zijn mislukt.

Hoe de banken deze maatregelen concreet uitvoeren, verschilt van bank tot bank. Uit veiligheidsoverwegingen communiceren Febelfin en de banken niet over de details van de maatregelen.

Febelfin blijft nauw overleggen met de banken, de politie en de betrokken overheden om de maatregelen voortdurend te evalueren en nieuwe plofkraken te voorkomen.

Febelfin roept de politiek en het gerecht op om voldoende middelen in te zetten om de criminelen snel op te pakken en streng te vervolgen.

Meer over: