Soorten spaarrekeningen

Bestaan er verschillende soorten spaarrekeningen?

De meeste banken bieden verschillende soorten spaarrekeningen aan: babyspaarrekeningen, jongerenspaarrekeningen, huurwaarborgspaarrekeningen, klassieke spaarrekeningen, ... Elke spaarrekening kan telkens andere voorwaarden hebben.

Wat is het verschil tussen een online spaarrekening en een klassieke spaarrekening?

De meeste banken bieden naast de klassieke spaarrekening ook online spaarrekeningen aan. Online spaarrekeningen bieden vaak een hogere rente omdat de kosten voor de bank ook anders zijn. Online spaarrekeningen zijn onderworpen aan dezelfde wettelijke bepalingen en genieten dezelfde bescherming als klassieke spaarrekeningen.

Wat zijn gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen?

Het is belangrijk om te weten of je een gereglementeerde of een niet-gereglementeerde spaarrekening opent!

De meeste spaarrekeningen zijn ‘gereglementeerde spaarrekeningen’. Bij een gereglementeerde spaarrekening is de renteopbrengst tot 1.880 euro vrijgesteld van belastingen (roerende voorheffing). De opbrengst boven 1.880 euro wordt belast aan 15%.

Bij een niet-gereglementeerde spaarrekening moet op de volledige opbrengst (dus vanaf de eerste euro) een roerende voorheffing van 30% betaald worden. De gereglementeerde spaarrekeningen bieden de rekeninghouder dus een fiscaal voordeel.

Gereglementeerde spaarrekeningen moeten aan enkele voorwaarden voldoen:

  • de basisrente kan dagelijks gewijzigd worden
  • de getrouwheidspremie per gestort bedrag ligt vast voor een jaar
  • de bank mag geen rentevoet toekennen die hoger ligt dan de gereglementeerde maximumrentevoet

Welke spaarrekening is het interessantst voor jou?

Het spreekt voor zich dat dat er vele mogelijkheden zijn, vergelijk dus zeker de aanbiedingen van verschillende banken. Bij de ene financiële instelling zal je namelijk meer rente krijgen dan bij de andere.

Je moet rekening houden met de basisrente en getrouwheidspremie.

Om recht te hebben op de getrouwheidspremie, moet je je geld minstens twaalf maanden laten staan. Als je vroeger geld van de rekening haalt, verlies je voor dat deel het recht op de premie. Kies in dat geval een rekening met een hoge basisrente. Als je geld meer dan twaalf maanden mag blijven staan, zal je wel een getrouwheidspremie krijgen. Kies dan de rekening waar de som van basisrente én premie het hoogst ligt. Geven twee rekeningen evenveel, neem dan die met de hoogste basisrente.