Een spaarrekening openen en opzeggen

Waar kan je een spaarrekening openen?

Als je een spaarrekening wil openen, kan je terecht in het plaatselijke kantoor van je bank of op de website van een bank (zie volgende punt) .

Kan je ook een spaarrekening openen op internet?

De meeste banken bieden ook online spaarrekeningen aan. Die kan je eenvoudig en gratis via de website van de betrokken bank openen. Het is echter niet altijd mogelijk om alles van achter de computer te regelen, en soms moet je nog bepaalde documenten via de post opsturen of bij de bank langsgaan.

Hou oud moet je minimaal zijn om een spaarrekening te openen?

De wet legt vast dat je vanaf 16 jaar zelfstandig een spaarrekening mag openen en beheren. Het maximale bedrag dat je dan mag afhalen zonder toestemming van je ouders bedraagt 125 euro per maand. Indien je jonger bent, dan heb je wel altijd de toestemming van je ouders nodig. 

Hoe kan je een spaarrekening opzeggen?

Een spaarrekening wordt nooit automatisch gesloten, zelfs niet als je de rekening lange tijd niet gebruikt of als er geen geld op staat. Om een spaarrekening op te zeggen, moet je dat uitdrukkelijk aanvragen.

Je kan de nodige formulieren hiervoor invullen in je bankkantoor of je kan een opzeggingsbrief naar je bank sturen. In deze brief vermeld je duidelijk welke rekening je wil afsluiten en naar welke rekening het spaartegoed moet worden overgeschreven.

Wie klant is bij een internetbank (bank zonder kantoren) stuurt ook best een brief. Om een spaarrekening stop te zetten moeten alle rekeninghouders hun toestemming geven.