SEPA-eindspurt: finish in zicht

21 maart 2014

Meer dan 99% van de overschrijvingen nu al volgens SEPA-standaard

1 april 2014: Een belangrijke datum

Belgische ondernemingen dienen hun SEPA-migratie vóór 1 april 2014 te hebben afgerond. Vanaf deze datum kunnen overschrijvingen en domiciliëringen die niet voldoen aan de SEPA-standaard, niet meer worden uitgevoerd.

Voor overschrijvingen door particuliere bankklanten zijn alle aanpassingen gedaan en ook de overgrote meerderheid van de Belgische ondernemingen is reeds klaar voor de Single Euro Payment Area (SEPA).

De Nationale Bank van België en Febelfin merken dat België dankzij de inzet van de ondernemingen en de banken afstevent op een succesvolle afronding van de SEPA-migratie.

Belgische ondernemingen bij koplopers

De Belgische banken en ondernemingen zijn zich in een vroeg stadium beginnen inzetten om te voldoen aan de SEPA-standaard. Het aantal Belgische ondernemingen dat aan deze standaard voldoet, was en is hierdoor opmerkelijk groter dan in andere landen.

Midden maart 2014 beantwoordde reeds meer dan 99% van alle overschrijvingen en bijna 95% van de domiciliëringsopdrachten aan de SEPA-standaard.

Wat na 1 april 2014?

Vanaf 1 april 2014 kunnen enkel nog overschrijvingen en domiciliëringen die de SEPA-standaard gebruiken worden verwerkt. De banken zullen opdrachten die gebruik maken van een andere dan de SEPA-standaard niet meer kunnen aanvaarden. De opdrachtgever wordt hiervan uiteraard op de hoogte gebracht. Voor particulieren stelt zich geen probleem. Leveranciers die eventueel niet tijdig de migratie van hun domiciliëringen hebben afgerond, zullen geen inningen meer kunnen doen via domiciliëringen en moeten hun klanten verwittigen dat een andere manier van betaling nodig is. Leveranciers die vermoeden hun migratie niet voor 1 april te kunnen afronden, dienen onmiddellijk contact op te nemen met hun bank.

SEPA ?

Elk land hanteerde oorspronkelijk zijn eigen (nationale) standaard voor het verwerken van betalingen. De SEPA-standaard (Single Euro Payments Area) zal gebruikt worden in meer dan 30 landen voor alle betalingen in euro, zodat betalingen tussen deze landen makkelijker en efficiënter verlopen. Ook zullen consumenten in al die landen dezelfde rechten genieten. De migratie van nationale standaarden naar de SEPA-standaard begon in 2009 en zal in België worden afgerond vóór 1 april 2014.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op www.sepabelgium.be of  bij Dhr. Bob De Leersnyder, woordvoerder van Febelfin (02 507 68 31 – bd@febelfin.be) of met Mevr. Axelle Waterkeyn, SEPA Program Management Office van de Nationale Bank (cashlesspayments@nbb.be).

Meer over: