Aankopen en verkopen

Kan je rechtstreeks obligaties aankopen van bedrijven en overheden?

Bedrijven en ondernemingen die obligaties willen uitgeven moeten dat doen op de primaire obligatiemarkt.
Als belegger kan je op de primaire markt obligaties aankopen gedurende een welbepaalde periode (de “uitgifteperiode”) en tegen een vaste prijs.

Wanneer kan je obligaties aankopen?

Een obligatie kan je op gelijk welk moment, vanaf de uitgifte tot aan de eindvervaldag, aankopen. Als je obligaties aankoopt bij uitgifte, dan koop je obligaties op de primaire markt. Als je obligaties wil kopen ná de initiële uitgifte, dan doe je dat op de secundaire markt. Op de secundaire markt koop je obligaties die oorspronkelijk door beleggers zijn gekocht op de primaire markt, maar die deze opnieuw willen verkopen voor de eindvervaldag.

Waar kan je obligaties aankopen na de uitgifteperiode?

Als je een obligatie wil kopen na de uitgifteperiode (zie hierboven) dan moet je dit doen op de secundaire markt (men spreekt meestal van een “beurs”). Om toegang te krijgen tot de secundaire markt, moeten kopers en verkopers een beroep doen op een bank of beursvennootschap. Je koopt de obligatie dan aan van iemand die de obligatie wil verkopen. De bank of beursvennootschap treedt op als tussenpersoon en zal daar  een commissie voor aanrekenen.

Vanaf welk bedrag kan je obligaties aankopen?

Obligaties worden per coupure aangeboden. De minimale coupure is het kleinste bedrag waarvoor je op een obligatie kan intekenen. De minimale coupure bedraagt meestal 1.000 euro, nominale waarde. Er zijn echter ook obligaties waarvoor een minimuminvestering van 50.000 of zelfs 100.000 euro wordt gevraagd.

Hoeveel ‘verlopen rente’ moet je bijbetalen?

Bij de aankoop van een obligatie op de secundaire markt moet je ook de rente bijbetalen voor de dagen die al verlopen zijn sinds de vorige uitbetaling van de rente. Dat noemen we de verlopen rente. Die vooruitbetaalde rente recupereer je later, wanneer de rente van het volledige jaar wordt uitbetaald.

Met welke aankoopkosten moet je rekening houden?

Op nieuwe uitgiftes, op de primaire markt, kan je kosteloos intekenen. De kosten en commissies zitten vervat in de uitgifteprijs. Op de secundaire markt moet je bovenop de aankoopprijs ook nog een makelaarscommissie betalen.

Kan je obligaties voor de vervaldag verkopen ?

Een obligatie kan je vóór de vervaldag verkopen op de secundaire markt. Hoeveel je voor de obligatie krijgt, hangt af van de koers op dat moment. Dat bedrag kan hoger of lager liggen dat wat jij oorspronkelijk betaald hebt. De koers wordt beïnvloed door verschillende elementen, zoals de resterende looptijd, de financiële gezondheid van de uitgever, de rente,...

Wat gebeurt er op de vervaldag met je obligaties?

Op de vervaldag heb je recht op de terugbetaling van het totale geïnvesteerde bedrag.
De wijze waarop een obligatie wordt terugbetaald kan verschillen.

Sommige obligaties worden vervroegd terugbetaald. Het is de uitgever van de obligatie die hierover beslist.