Hoe herken je vals geld?

14/02/2017

Momenteel zijn de twee meest vervalste coupures in België deze van 20 en 50 EUR.

Maar hoe kan je zelf de echtheid van biljetten controleren? Rodolphe de Pierpont, Febelfin woordvoerder, beantwoordde deze en enkele andere luisteraarsvragen tijdens het radioprogramma 5@7 op Vivacité. Hieronder zetten we alvast nog enkele handige tips en tricks voor u op een rijtje.

Voel-, kijk- en kantelmethode

In de eurobankbiljetten zijn verschillende echtheidskenmerken verwerkt om ze te beschermen tegen valsmunterij. Het is heel gemakkelijk om een eurobankbiljet op echtheid te controleren. Zowel voor de oude als de nieuwe bankbiljetten kan u de “Voel-, Kijk- en Kantelmethode" zelf gemakkelijk toepassen. Wij passen dit hieronder even voor u toe op een nieuw eurobiljet van 50 EUR.

Voelen

Speciale drukprocessen zorgen voor de unieke manier waarop de bankbiljetten aanvoelen. Zo moet het papier stevig aanvoelen en knisperen. Als je met je over de voorzijde van het papier strijkt, voelt het op sommige plaatsen dikker aan.

Kijken

Kijk en houd het bankbiljet tegen het licht. Het portretraampje, het portretwatermerk en de veiligheidsdraad komen tevoorschijn. 

Kantelen

Kantel het bankbiljet. De zilveren band toont in een doorzichtig raampje een portret van Europa en het smaragdgroene cijfer vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt.

Doe zelf de test

Twijfel je over de echtheid van een biljet of wil je gewoon goed voorbereid zijn, doe dan zelf de test en vergelijk de echtheidskenmerken van de diverse oude en nieuwe coupures.

Vals briefje in je handen? Wat nu?

Als je erachter komt dat je een vals briefje hebt gekregen, stap je het beste naar de politie. Vertel hen van wie je het briefje hebt gekregen en waar dat is gebeurd. Zo kan de politie de valsemunters opsporen. Probeer het niet uit te geven, want dan bega je een misdrijf.

Als je in de bank een vals briefje afgeeft, dan zal de bankbediende het bijhouden en opsturen naar de Nationale Bank van België, waar het briefje onderzocht zal worden. Blijkt het toch niet vals te zijn, dan krijg je het terug. Maar als het vals is, dan wordt het briefje bij de bank ingehouden.

Beluister het radiofragment met Febelfin

Klik hier om het (Franstalige) radiofragment te beluisteren op Vivacité.

Meer over: