Financiële vorming in een digitale leefwereld

25/11/2016

De gemiddelde Belg doet het niet onaardig op het gebied van financiële vaardigheid. Zo gaat 70% van de Belgen goed om met zijn geldzaken.

Deze positieve score qua gedrag zet zich echter niet volledig door in financiële kennis en financiële attitude, blijkt uit een internationaal vergelijkend onderzoek van de OESO.

In tijden van verregaande digitalisering is financiële kennis bovendien steeds meer rechtstreeks gelinkt aan digitale kennis. Uit een studie van de Gezinsbond blijkt echter dat niet elke Belg digitaal en financieel vaardig is.

Een overzicht!

Financieel vaardig? België bekleedt 8ste plaats

Algemeen gezien doet de Belg het niet onaardig op het gebied van financiële vaardigheid. Op een totaal van 29 landen landt België op de 8ste plaats, vóór landen zoals Nederland (12e plaats) en het Verenigd Koninkrijk (15e plek).

De podiumplaatsen gaan naar Frankrijk, Finland en Noorwegen.

Om te meten hoe financieel vaardig mensen zijn, heeft de OESO een internationaal vergelijking onderzoek gevoerd. In België werd het onderzoek geleid door de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten).

Drie topics werden behandeld: financiële kennis, financieel gedrag en financiële attitude. Op de drie samen haalde de gemiddelde Belg 14,3/21. Het OESO-gemiddelde lag op 13,7/21.

Het is vooral op het onderdeel “financieel gedrag” dat de Belgen zich onderscheiden.

Belgen scoren sterk op financieel gedrag

70% van de Belgen gaat goed om met zijn geldzaken: hij spaart (75%), plant zijn financiën op lange termijn (60%) en consulteert ook al eens onafhankelijke bronnen bij het aankopen van een financieel product (24%).

Deze score ligt een pak hoger dan het OESO-gemiddelde van 53%.

Financiële kennis en attitude op OESO-niveau

Kijken we naar de score voor financiële kennis en financiële attitude, dan zien we dat België deze hoge score niet volledig kan aanhouden.

Op financiële kennis scoort België 60%, net onder het OESO-gemiddelde. Vragen over bv. intresten op leningen beantwoordt de Belg goed (91%), vragen over de samenstelling van een intrestvoet worden dan weer heel wat minder sterk beantwoord (39%).

Wat betreft financiële attitude scoort de Belg met 53% net boven het OESO gemiddelde. Hierbij wordt gekeken hoe men tegenover geldzaken staat met statements zoals “geld is er om gespendeerd te worden”.

 

Belgisch gemiddelde

OESO-gemiddelde

Hoge financiële kennis

60%

62%

Hoog financieel gedrag

70%

53%

Hoge financiële attitude

56%

53%

De volledige studie van de OESO kunt u hier inkijken.

Financieel vaardig = digitaal vaardig?

In de digitale wereld van vandaag, gaan financiële vaardigheden steeds vaker hand in hand met digitale vaardigheden.

In de studie “Digitalisering: een bron van nieuw analfabetisme?” kaart de Gezinsbond aan dat niet alle Belgische gezinnen hiervoor even gewapend zijn.

Digitale vaardigheden

De resultaten rond digitale vaardigheden zijn soms ontluisterend.

Zo geeft 17,1% van de correspondenten aan geen e-mails te kunnen ontvangen of sturen, kan 27,2% geen dienstregeling van het openbaar vervoer online opzoeken en slaagt 46% er niet in een virusscanner te installeren.

Bestanden op een cloud zetten zorgt zelfs voor problemen bij 51%.

Financiële vaardigheden

Doordat steeds meer financiële handelingen online gebeuren, zorgt een digitale handicap meteen ook voor een gebrek aan (online) financiële vaardigheden:

  • 21,4% van de correspondenten geeft dat niemand in het gezin een digitale factuur kan ontvangen:
  • 19,8% zegt dat zijn gezin geen facturen kan betalen via een online overschrijving;
  • Bij 21,9% kan niemand aan pc-bankieren doen;
  • Online betalen met een kredietkaart of een debetkaart lukt bij 24% van de gezinnen niet;
  • Facturen betalen en ontvangen via PayPal is zelfs voor 40,1% van de gezinnen problematisch.

De volledige studie van de Gezinsbond kan hier geraadpleegd worden.

Meer over: