Febelfin vraagt overleg om plofkraken halt toe te roepen

7 juni 2018

De voorbije week hebben zich twee plofkraken aan Belgische geldautomaten voorgedaan. Criminelen brengen tijdens een dergelijke plofkraak explosieven aan op de geldautomaat om zo het aanwezige geld buit te proberen maken.

De voorbije jaren bleef het fenomeen uiterst beperkt. In 2015 en 2016 gebeurden geen plofkraken. Vorig jaar viseerden criminelen tweemaal een geldautomaat, zonder echter geld buit te kunnen maken.

Omdat er zich nu op korte termijn opnieuw een aantal plofkraken hebben voorgedaan, wil de Belgische financiële sector snel tot actie overgaan.

Febelfin heeft dan ook aan de twee bevoegde ministers, minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens, een overleg gevraagd om het opnieuw opflakkerende fenomeen te bestrijden. Samen met de bevoegde diensten wil de sector analyseren hoe de criminelen te werk zijn gegaan, wat er exact gebeurd is, wat de zwaktes zijn binnen het systeem en hoe we die het beste aanpakken.

De Belgische banken investeren op permanente basis om de veiligheid van het betaalsysteem te garanderen. Het voorkomen van plofkraken maakt daar onderdeel van uit, onder meer via het aanbrengen van inktpatronen in de geldautomaten. Binnen de analyse van het probleem en het overleg zal bekeken worden hoe betere preventieve maatregelen kunnen worden uitgewerkt en zo dergelijke misdaden in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Meer over: