Febelfin en bevoegde ministers zitten rond tafel om maatregelen tegen plofkraken te evalueren

20 november 2018

Na de nieuwe plofkraken van vandaag en gisteren heeft Febelfin samen met de kabinetten van ministers Jan Jambon en Koen Geens de eerder getroffen maatregelen geëvalueerd. De maatregelen blijken te werken en zullen dus worden voortgezet.

Het voorbije jaar is er al intensief overleg geweest tussen de banken, politici en de politie met diverse veiligheidsmaatregelen als resultaat. Tijdens het overleg van vandaag werd er afgesproken om die eerder genomen maatregelen voort te zetten. Uit het feit dat de recente plofkraken zijn mislukt blijkt immers dat de gekozen aanpak werkt.

De manier waarop de maatregelen concreet geïmplementeerd worden, verschilt van bank tot bank. Uit veiligheidsoverwegingen communiceren Febelfin en de banken niet verder over de aard en inhoud van de specifieke maatregelen.

Voor de financiële sector is het een absolute prioriteit om plofkraken een halt toe te roepen. We willen dan ook alle betrokken partijen bedanken omdat ze zo snel tot overleg zijn overgegaan.

Febelfin blijft waakzaam naar de toekomst toe. We blijven inzetten op nauw overleg met de banken, de politie en de betrokken overheden om de maatregelen voortdurend te evalueren. We doen ook een extra oproep aan het beleid om dergelijke misdaden een halt toe te roepen en alle middelen in te zetten om de criminelen op te pakken en te vervolgen.

Febelfin wil nogmaals onderstrepen dat op dergelijke feiten zware straffen staan. Zo benadrukte de minister van Justitie vandaag dat gevangenisstraffen kunnen oplopen tot 30 jaar.

Meer over: