Contactloos betalen blaast tien kaarsjes uit in het VK

07/09/2017

In september 2007 kon er voor het eerst contactloos betaald worden in het Verenigd Koninkrijk. 10 jaar na hun intrede zijn de contactloze betalingen er niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Meer dan de helft van alle betalingen onder de 30 £ gebeurt contactloos over het Kanaal.1 In België is het zover nog niet maar ook hier worden de mogelijkheden om contactloos te betalen steeds groter.

Contactloos betalen: hoe en wat? 

De werkwijze is simpel: contactloze betalingen maken een betaling mogelijk door met je bankkaart langs de betaalterminal te “swipen”. In plaats van je bankkaart in de terminal te steken, hoef je je kaart er enkel tegenaan te houden. 

De onderliggende Near Field Communication (NFC) technologie wisselt via radiogolven informatie uit tussen de kaart en de betaalautomaat. Een geluid- of lichtsignaal geeft aan wanneer de betaling is voltooid. Het Contactless Symbol (golfjes) op je kaart geeft aan of contactloze betalingen mogelijk zijn. 

Maar niet alleen met je kaart zijn contactloze betalingen mogelijk, ook met je smartphone. Je hoeft enkel je bankkaart eenmalig te koppelen aan de betaalapp waarmee je contactloos wil betalen. De werkwijze is nadien hetzelfde als bij betaalkaarten: je houdt je smartphone voor de betaalterminal en wacht tot de betaling is voltooid.

In België zijn al heel wat terminals uitgerust met de NFC-technologie. Tegen het eind van het jaar zou het volledige Belgische netwerk contactloze betalingen moeten kunnen verwerken.

Wat zijn de voordelen van contactloos betalen?

Contactloos betalen zorgt voor een verhoogd gebruiksgemak voor zowel de klant als de handelaar. De betaling gaat sneller omdat kleine bedragen (vaak tot en met 25 EUR) zonder pincode kunnen worden betaald.

Vooral bij het afrekenen van kleine boodschappen zijn contactloze betalingen handig. Voor grotere bedragen is, omwille van veiligheidsredenen, wel een pincode vereist. 

Zijn contactloze betalingen veilig?

Transacties voor contactloze betalingen worden via dezelfde beveiligde netwerken verwerkt als transacties met bankkaarten.

Bovendien kunnen enkel kleine bedragen zonder pincode worden betaald. Eens de limiet is bereikt, moet de pincode worden ingegeven.

Daarnaast zijn extra veiligheidsmechanismen ingebouwd: hoewel kleine bedragen in principe geen pincode vereisen, kan er na een aantal transacties toch worden gevraagd om je pincode in te geven. Dit is een kleine identiteitscontrole om fraude te vermijden.

De maximumbedragen en pinverificaties bieden dus bijkomende garanties. 

Meer weten over contactloze betalingen?

Lees dan zeker de brochure “Contactloos: met gemak betalen” van het Euro Retail Payments Board. 

---

1 Bron: Mobile Payments Today

Meer over: