Cash of met de kaart? Doe maar met de kaart.

01/12/2017

Belgen blijven gewoontedieren, ook als het op betalen aankomt. Grotere aankopen betalen we dan wel met de kaart, bij kleine betalingen halen we al snel cash geld boven.

Ondanks de inspanningen van de Belgische banksector om het elektronische betaalverkeer verder te stimuleren, is cash voorlopig niet weg te denken uit onze maatschappij.

Nochtans is elektronisch betalen sneller én veiliger.

Belg gaat voor cash

In het Grote Bancontact Betaalonderzoek 2017 vroeg Bancontact 1000 Belgen naar hun favoriete betaalmiddel: de debetkaart haalde het met een straatlengte voorsprong (64%).

Toch is er in de praktijk nog heel wat ruimte voor meer kaart- en mobiele betalingen in België. De voorlopers binnen Europa (denk aan Zweden of Nederland) kunnen we momenteel niet bijhouden. Uit een recente studie van de ECB blijkt dat de Belg in 63% van de gevallen zijn aankopen cash betaalt, en dan vooral voor kleine aankopen. Gemiddeld zelfs maar voor 12 EUR.  Pas wanneer de rekening de kaap van 40 EUR bereikt, zijn we geneigd om onze betaling elektronisch te doen. De ECB meent dan ook dat cashloze betalingen, via kaart of smartphone, zeker voor kleinere bedragen, significant kunnen stijgen indien de technologie op een grotere schaal zou worden verspreid.

Doordat vooral kleinere betalingen cash gebeuren, hebben we niet altijd heel veel cash geld op zak. Volgens de ECB-studie is dat gemiddeld 58 euro. Vooral de jongere generatie neemt weinig cash mee, blijkt dan weer uit het Bancontact-onderzoek. 77% van de 18- tot 34-jarigen in ons land zeggen dat ze vaak “weinig of geen cash op zak hebben”. Bij de andere generaties (35-54 jaar en 55-plussers) kalft dat af tot respectievelijk 64 en 67%.

Nieuwe betaalmethodes

Langzaam maar zeker zijn nieuwe betaalvormen (mobiel en contactloos betalen) aan een opmars bezig. Volgens Bancontact is de Belg in drie jaar tijd vaker mobiel gaan betalen: 54% van de mensen met een smartphone betaalt nu minder cash dan drie jaar geleden en 76% regelt zijn betalingen vaker via een app.

De Belg verwacht ook dat die trend zich zal voortzetten. Ruim de helft van de respondenten meent dat we de komende jaren vaker mobiel zullen betalen, ten koste van cash. 3 op 10 verwacht zelfs dat er binnen 10 jaar geen cash geld meer zal zijn.

De ECB weerlegt echter de perceptie dat cash in sneltempo wordt vervangen door nieuwe, cashloze betaalvormen. Met een marktaandeel van 1,8% procent is contactloos betalen bijvoorbeeld nog maar een randfenomeen in ons land. 

Less cash society

De vraag voor de toekomst: wordt België de volgende in het rijtje van minder cashmaatschappijen en betalen we binnenkort ook kleinere bedragen elektronisch? Of blijven we vasthouden aan cashbetalingen? 

Zeker is dat we vandaag wel al evolueren naar een less cash society. De voordelen van een dergelijk systeem zijn dan ook legio.

Elektronisch betalen gaat snel, makkelijk en is veilig. Bij diefstal of verlies kun je je rekening onmiddellijk blokkeren. Minder cash betekent ook minder overvallen, omdat banken minder cash geld uitwisselen aan de loketten maar ook omdat handelaars heel wat minder cash in hun kassa hebben.

Bovendien kost cash geld de maatschappij veel geld. Het moet gedrukt, geteld, verdeeld en gecontroleerd worden, uit omloop worden genomen bij beschadiging, vervoerd worden via streng beveiligde waardetransporten, ... Die kosten hebben we niet bij elektronisch betaalverkeer.

Cashloze betalingen bieden dus heel wat voordelen aan bedrijven, zelfstandigen, banken én consumenten.

Meer informatie

U vindt de studies van de ECB en Bancontact terug in de “In depth” rubriek op de Febelfin site:

Meer over: