Blockchain: de toekomst?

15/09/2016

Virtuele munten zijn één van de meest opvallende fenomenen in de financiële wereld. De meest gekende virtuele munt is ongetwijfeld de Bitcoin, maar het is vooral de achterliggende technologie blockchain die verschillende wereldbanken interesseert.

Bij ons sprongen ING en BNP Paribas Fortis al op de blockchain trein. Maar wat houdt blockchain nu juist in?

Publiek logboek

Blockchain kan je het best voorstellen als een wereldwijd publiek logboek dat alle transacties tussen gebruikers bijhoudt. Deze databank wordt niet centraal beheerd, maar door een online netwerk van computers.

Via dit netwerk kunnen de verwerking en controle van de transacties worden geautomatiseerd. Hierdoor vinden overschrijvingen zo goed als in realtime plaats en kunnen banken heel wat kosten besparen.

Steeds meer banken tonen dan ook interesse in deze innovatieve technologie. Zo sloten ING en BNP Paribas Fortis zich in het najaar van 2015 aan bij een collectief van 46 banken om samen de mogelijkheden van de blockchaintechnologie voor de financiële sector te onderzoeken.

UBS, Santander, Deutsche Bank en BNY Mellon kondigden dan weer aan een eigen virtuele munt te ontwikkelen. Als alles naar wens verloopt, zal de nieuwe munt in 2018 worden gelanceerd.

Risk

Maar ook buiten de banksector groeit de interesse in blockchain. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe tentoonstelling van de Nieuw-Zeelandse artiest Simon Denny. Via enkele bekende spelletjes, waaronder Risk, laat hij het publiek kennis maken met de nieuwe technologie.

Elk spelbord staat voor een key player in het blockchain domein en toont de strategieën waarmee de organisaties traditionele systemen trachten uit te dagen.

Toch blijft de technologie voor velen onbekend terrein. Er is niet alleen bezorgdheid omtrent de gevolgen van de technologie, maar er heerst ook een gebrek aan vertrouwen in virtuele munten.

Zo slaagden hackers er recent in om 72 miljoen dollar aan Bitcoins te stelen van beleggers die het handelsplatform Bitfinex in Hongkong gebruikten. Het is niet de eerste keer dat zo’n platform wordt gehackt.

Zo ging bijvoorbeeld twee jaar geleden het Japanse Mt. Gox failliet na grootschalige fraude. Omwille van de problemen met Bitcoin willen verschillende banken dan ook een eigen digitale munteenheid ontwikkelen.

Newsletter 360°

Dit actuele thema kon niet ontbreken in 360°, de driemaandelijkse newsletter van Febelfin. Hierin werden Miguel de Bruycker, Walter Coenraets en Jan De Blauwe gevraagd om zich over de problematiek rond cybersecurity te buigen. Over blockchain hadden zij onder meer het volgende te zeggen:

“De blockchain heeft twee grote voordelen. Je hebt eerst en vooral geen centrale overheid nodig om een grootboek te raadplegen want die zit in het systeem verspreid en is voor iedereen te consulteren. Het tweede voordeel is dat de technologie toelaat om een vertrouwensproces op te bouwen tussen partijen die elkaar niet kennen.”

Benieuwd naar meer? Breng dan zeker een bezoekje aan de Febelfin website op maandag 10 oktober 2016. Daar leest u, naast een interview met onze drie experten, onder meer hoe de sector zich probeert te wapenen tegen de steeds inventievere fraudeurs. Een must read!

Meer over: