Biometrisch betalen: realiteit of utopie?

21/10/2016

De Belgische betaalmarkt blijft zichzelf heruitvinden. Na elektronisch, contactloos en mobiel betalen, is het vandaag ook mogelijk om met een vingerafdruk, je stem of zelfs een oogscan te betalen. Een apparaat, bv. je smartphone, scant je vinger, stem of oog. Op basis van deze unieke gegevens wordt de betaling bevestigd. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, leest u hieronder. 

Biometrisch betalen: wat is dat? 

Biometrische identificatie is een proces waarbij iemands identiteit wordt gevalideerd door het herkennen van een kenmerkende eigenschap. Dit kan een vingerafdruk, stem of oogscan zijn. In een betalingscontext betekent dit dat een betaling niet langer wordt bevestigd via een pincode, maar via een simpele vingerafdruk, je stem of zelfs een selfie. Met de opkomst van mobiele betalingen, wordt vooral vingerafdrukherkenning – vanwege het gebruiksgemak – gezien als de meest veilige vorm van biometrisch betalen.

Volgens de “Visa Biometric Authentication Study” is de voorkeur voor vingerafdrukherkenning bij Europese consumenten zelfs zo groot dat ze zich hier even comfortabel mee voelen als bij het intoetsen van een pincode.

Identificatie op basis van oogscans volgt op de tweede plaats. Opvallend is dat vandaag weinig mensen geneigd zijn om stem- of gezichtsherkenning te gebruiken in betaalsituaties. 

Wat zijn de voordelen en/of eventuele obstakels van biometrisch betalen?

Uit een studie van VISA blijkt dat biometrisch betalen een aantal voordelen heeft ten opzichte van traditionele betaalmogelijkheden:

 • De helft van de Europeanen is ervan overtuigd dat biometrische betalingen sneller en eenvoudiger zijn dan betalingen via pincodes en wachtwoorden;
 • Eén derde vindt dat zijn gegevens veiliger zijn, zelfs bij verlies of diefstal van het toestel;
 • Eén derde stelt dat biometrische identificatie toelaat om te betalen waar en wanneer je maar wilt;
 • Bijna de helft van de 65 plussers zegt dat het door biometrie niet meer nodig is om meerdere wachtwoorden te onthouden

Toch bestaan er volgens de onderzoekers nog enkele obstakels:

 • Voor Britse, Franse en Spaanse consumenten zijn de kosten een uitdaging;
 • Bijna één derde van de Europeanen zou zich schamen als de biometrische identificatie niet naar behoren zou werken.

Betekent dit het einde van de pincode?

Ondanks de stijgende populariteit van biometrische betalingen, blijven de consumenten tot op zekere hoogte vasthouden aan de traditionele pincode. Ook in België is elektronisch betalen al jaren ingeburgerd. Uit het onderzoek van VISA blijkt dat ook Europese consumenten nog vaak pinnen: maar liefst 63 % van de Europeanen gebruikt nog steeds hun pincode of wachtwoord om een betaling te bevestigen.

Opmerkelijk is dat 73 % van de Europeanen overtuigd is van een dubbele identificatie. Een betaling wordt dan enerzijds gevalideerd door gebruik te maken van biometrie en anderzijds via een pincode of wachtwoord. Er wordt met andere woorden een combinatie gemaakt van iets wat je weet (bv. een pincode of wachtwoord), iets wat je bent (bv. biometrie) en iets wat je hebt (bv. een mobiel toestel).

Hoe staat het met het vertrouwen in biometrie?

Uit hetzelfde onderzoek van VISA blijkt dat Europese consumenten vooral banken vertrouwen om hun biometrische gegevens op te slaan. Vandaag zijn het echter de uitgevers van mobiele toestellen die deze gegevens bijhouden. Wanneer je bijvoorbeeld een betaling via vingerafdrukherkenning bevestigt met een IPhone, is het Apple die deze gegevens bijhoudt.

Op de vraag welke instelling de deelnemers zouden vertrouwen voor het aanbieden van biometrische identificatie, koos maar liefst 84 % van de deelnemers voor banken, gevolgd door 78 % voor betalingsnetwerken, 59 % voor online merken en 58 % voor telecomproviders.

Deze nieuwe technologie biedt banken dus heel wat mogelijkheden. We zien vandaag dat meerdere banken dan ook stappen zetten om biometrie te integreren in verschillende gebruikerstoepassingen. 

Belangrijke balans tussen snelheid en veiligheid

Voor nieuwe vormen van identificatie is het wel belangrijk om een evenwicht te vinden tussen snelheid en veiligheid. Consumenten willen altijd en overal kunnen betalen, maar ze willen dat dit in een beschermde omgeving kan gebeuren.

Enkel in betaalsituaties waarin snelheid primeert, staan biometrische betalingen op gelijke voet met traditionele betalingen. Enkele voorbeeldsituaties zijn:

 • Het openbaar vervoer;
 • Op restaurant of op café;
 • In winkels, koffieshops of fast food ketens;
 • Tijdens het online shoppen;
 • Bij het downloaden van content.

Wenst u graag meer informatie?

De volgende infografiek van VISA vat de resultaten van het onderzoek over biometrie kort samen. 

Meer over: