Debetkaart of bankkaart

Wat is een debetkaart of een bankkaart?

Je kan jouw bankkaart gebruiken voor je dagelijkse elektronische verrichtingen: betalen, geld opnemen, toegang tot thuis- of internetbankieren, van het saldo van je rekeningen controleren, uittreksels opvragen en uitprinten, overschrijvingen doen, de simkaart van je GSM herladen,...

Elke betaling die je ermee doet wordt onmiddellijk van je zichtrekening afgehouden en is direct zichtbaar op de stand van je rekening.

Waar kan ik geld opnemen en betalen met mijn bankkaart?

Bij alle handelaars en betaalautomaten met het logo Bancontact, Mister Cash en Maestro, in België en in Europa. Indien je buiten Europa jouw debetkaart wenst te gebruiken dan moet je vooraf bij de meeste banken vragen om jouw debetkaart hiervoor tijdelijk open te stellen.

Kan ik onbeperkt geld opnemen?

Je bankkaart heeft een bepaalde limiet, zowel wat de geldopname als de betalingen betreft.

Een limiet kan per dag of per week worden vastgelegd en door jou worden aangepast.

Hoe veilig is mijn bankkaart?

Je bankkaart is beveiligd met een geheime code én een chip.

Jouw geheime code bestaat uit 4 cijfers en is je handtekening voor elk gebruik van je bankkaart. Je geheime code moet geheim blijven! 

Wat is skimming?

Een bekende frauduleuze techniek om de magneetstrook van kaarten te kopiëren is ‘skimming’. Skimming betekent dat aan een geldautomaat de gegevens op de magneetstrip van een betaalkaart worden gekopieerd en er tegelijkertijd naar de geheime code wordt gekeken. Met deze gegevens kan de fraudeur een valse kaart aanmaken.

Deze valse kaarten worden hoofdzakelijk buiten Europa gebruikt omdat in de niet-Europese landen banktransacties nog steeds verwerkt worden op basis van de magneetstrook. Belgische en Europese banken doen transacties enkel op basis van de chip op je debetkaart.

Om deze praktijk tegen te gaan en om absolute veiligheidsredenen worden door alle Belgische banken de debetkaarten standaard geblokkeerd voor gebruik buiten Europa.

Tips voor een veilig gebruik van je bankkaart

  • Kies een geheime code die niet makkelijk te achterhalen is. Je geboortedatum bijvoorbeeld is te voor de hand liggend.
  • Zet altijd je handtekening op de achterzijde van je kaart.
  • Hou je betaalkaart altijd bij je of bewaar ze op een veilige plaats.
  • Hou je pincode geheim, deel ze met niemand, schrijf ze nergens op en bewaar ze zeker niet in je portefeuille bij je kaart.
  • Scherm het klavier bij het intikken van je code af met je vrije hand.
  • Let erop dat niemand over je schouder meekijkt bij het intikken van je code en zorg voor voldoende afstand tussen jezelf en de anderen aan de bankautomaat.
  • Wees op je hoede wanneer iemand je wil helpen terwijl je geld uit de automaat neemt.
  • Wees op je hoede voor shouldersurfing! Een crimineel kijkt mee over je schouder terwijl je een verrichting doet aan de geldautomaat. Hij ziet je geheime code en leidt je af om je bankkaart te kunnen pakken. Dit gebeurt niet alleen aan bankautomaten, maar ook in winkels, tankstations, ziekenhuizen,…
  • Als je kaart wordt ingeslikt bij een automaat, laat ze dan onmiddellijk blokkeren.

Wat doe ik bij verlies of diefstal van mijn bankkaart?

In geval van verlies of diefstal van je kaart, bel je meteen naar Card Stop op het nummer 070 344 344. Vanuit het buitenland wordt dit +32 (0)70 344 344.

Card Stop blokkeert onmiddellijk je kaart, dag en nacht, 7 dagen op 7.

Verwittig ook Card Stop wanneer je kaart wordt ingeslikt door een automaat.