Betalen in Europa

Is betalen in een ander Europees land moeilijk?

Nee, je kan je eigen gebruikelijke debet- en kredietkaart gebruiken om Europese betalingen te doen of te ontvangen. Bovendien heb je geen speciaal overschrijvings- of domiciliëringsformulier nodig. Het rode, Europese formulier dat je in België gebruikt, is ook bruikbaar voor betalingen in en naar andere Europese landen. Je kan in heel Europa dus gewoon betalen met dezelfde betaalmiddelen die je ook in België gebruikt. Let wel op: cash betalingen vallen niet altijd onder die regel. In sommige Europese landen betaal je met een andere munt dan de euro.

Hoe komt het dat je in heel Europa met dezelfde betaalinstrumenten kan betalen?

België behoort tot de SEPA-zone. Dat letterwoord staat voor Single Euro Payments Area of met andere woorden een geharmoniseerde Europese betaalruimte. SEPA heeft ervoor gezorgd dat in Europa drie types betaalinstrumenten volledig geharmoniseerd worden: debet-en kredietkaarten, overschrijvingen en domiciliëringen. Hierdoor staat gebruiksgemak bij het betalen bovenaan!

Cash betalingen vallen niet onder SEPA. Zo kan je in het Verenigd Koninkrijk niet cash betalen in euro (het VK behoort niet tot de eurozone) maar kan je er wel zonder problemen Europese betalingen uitvoeren met je betaalkaart of met je gebruikelijke overschrijvings-of domiciliëringsformulier. 

SEPA is ingevoerd in de Europese Unie, net zoals in Ijsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Monaco. Andorra, Groenland, het eiland Man, de Kanaaleilanden, de Faeröer en Vaticaanstad behoren niet tot de groep SEPA-landen.

Zijn Europese betalingen altijd zo makkelijk verlopen?  

Vroeger had ieder land zijn eigen betaalsystemen. In België zag het nationale overschrijvingsformulier er bijvoorbeeld oranje uit in plaats van rood. Het klassieke Belgische rekeningnummer had ook 12 cijfers in plaats van 16. Sinds de invoering van SEPA op 1 januari 2002 en de harmonisering van de betaalsystemen wordt betalen voor de klant alleen maar gemakkelijker.

Meer informatie...

Meer informatie vind je op www.sepabelgium.be