België: elektronisch vs. cash betalen

22/09/2016

De Belgische banksector heeft de laatste jaren heel wat inspanningen gedaan om elektronisch betaalverkeer te stimuleren. Toch is cash voorlopig nog niet weg te denken uit onze maatschappij. Volgen we de Noorse landen naar een cashloze maatschappij of houden we tot op zekere hoogte vast aan cashbetalingen? 

Al jaar en dag maken we gebruik van elektronische betalingen. Vooral voor grote bedragen halen we steeds vaker onze bankkaart boven. Toch is België één van de Europese landen waar nog heel wat cash geld in omloop is.

Zo haalden we in 2014 29 keer geld af voor een bedrag van 3900 euro. Veel consumenten voelen zich vandaag nog geremd om een klein bedrag met de kaart te betalen. Nochtans heeft Worldline, de operator van het elektronisch betaalverkeer, de tarieven voor elektronische betalingen recent drastisch verlaagd. Zo zijn alle betalingen onder de vijf euro vandaag gratis. 

- In België is, in vergelijking met andere landen, nog heel wat cash geld in omloop. -

Daarnaast brengt cash geld een enorme maatschappelijke kost met zich mee. Zo stelde Isabelle Marchand dinsdag in BEL10 op Radio 1 dat de kost van cash per Europeaan per jaar 129 euro bedraagt.

Cash geld is dus zeker niet gratis: het moet gedrukt worden, het moet gecontroleerd worden, het moet uit de maatschappij worden genomen bij beschadiging, het moet vervoerd worden via streng beveiligde waardetransporten .... Deze kosten kennen we niet bij elektronisch betaalverkeer. 

- Cash geld is zeker niet gratis. -

Isabelle Marchand (uiterst rechts) in BEL10 debat. Foto: Tom Cornille

Waarom loopt België dan nog achter in de hoeveelheid elektronische betalingen? Waar bij ons vooral in de supermarkt de betaalkaart wordt bovengehaald, is het in Zweden al een gewoonte om zelfs op de markt te pinnen.

Ook in Nederland wordt meer en meer elektronisch betaald. Volgens de Nationale Bank van Nederland heeft een goede samenwerking tussen verschillende partijen hieraan bijgedragen. 

Nochtans bestaat er ook in België een overlegcultuur. Het Platform Maatschappelijk Overleg Betaalsystemen is bijvoorbeeld ingevoerd in de schoot van de Nationale Bank van België.

Daar zitten verschillende partners rond de tafel om het elektronisch betaalverkeer te stimuleren. Bovendien worden er ook heel wat sensibiliseringscampagnes op poten gezet om de switch naar een maatschappij met minder cash geld mogelijk te maken. 

- Sensibiliseringscampagnes en samenwerkingsverbanden moeten de switch naar een maatschappij met minder cash geld mogelijk maken. -

Is België de volgende in het rijtje van cashloze maatschappijen of blijven cashbetalingen bestaan? Zeker is dat we vandaag blijven evolueren naar een less cash society.

De voordelen van een cash-arm systeem zijn legio: het is efficiënter, sneller, goedkoper en veiliger. Niet alleen consumenten, maar ook de handelaars kunnen hier heel wat voordelen uit halen. 

 - Een cash-arm systeem is efficiënter, sneller, goedkoper en veiliger. -

Wil u meer informatie over elektronische betalingen en cash? Beluister dan zeker het debat “Klaar met geld” van Bel10 op Radio 1. 

Meer over: