België: contactloos betalen

28/09/2016

In navolging op het artikel “België: elektronisch vs. cash betalen” nemen we vandaag een andere betaalmogelijkheid onder de loep. Sinds kort is het in België namelijk mogelijk om aankopen contactloos te betalen. In tegenstelling tot in Nederland, waar contactloos betalen al is ingeburgerd, konden de meeste Belgische betaalterminals nog geen contactloze betalingen aanvaarden. Daar is onlangs verandering in gebracht. 

Maar hoe gaat dat nu juist in zijn werk: contactloos betalen? 

De werkwijze is simpel: contactloze betalingen maken een betaling mogelijk door met je bankkaart langs de betaalterminal te “swipen”. In plaats van je bankkaart in de terminal te steken, hoef je je kaart er gewoon tegenaan te houden. 

De onderliggende Near Field Communication (NFC) technologie wisselt via radiogolven informatie uit tussen de kaart en de betaalautomaat. Een geluids- of lichtsignaal geeft aan wanneer de betaling is voltooid. Het Contactless Symbol geeft aan of contactloze betalingen mogelijk zijn. 

Wat zijn de voordelen van contactloos betalen?

Contactloos betalen zorgt voor een verhoogd gebruiksgemak voor zowel de klant als de handelaar. De betaling gaat sneller omdat kleine bedragen (vaak tot en met 25 EUR) zonder pincode kunnen worden betaald.

Vooral bij het afrekenen van kleine boodschappen zijn contactloze betalingen handig. Voor grotere bedragen is, omwille van veiligheidsredenen, wel een pincode vereist. 

Zijn contactloze betalingen veilig?

Velen vragen zich af of contactloze betalingen wel voldoende beveiligd zijn. Nochtans genieten contactloze betalingen van dezelfde kenmerken als gewone bankkaarten. Ook de transacties worden via dezelfde beveiligde netwerken verwerkt. Bovendien kunnen enkel kleine bedragen zonder pincode worden betaald.

Eens de limiet is bereikt, moet de pincode worden ingegeven. Daarnaast zijn extra veiligheidsmechanismen ingebouwd: hoewel kleine bedragen vaak geen pincode vereisen, kan u na een aantal transacties toch worden gevraagd om uw pincode in te geven. Dit is een kleine identiteitscontrole om fraude te vermijden. De maximumbedragen en pinverificaties bieden dus bijkomende garanties. 

Kan ik contactloos betalen met mijn smartphone?

Contactloos betalen kan niet alleen met een bankkaart, maar ook met een smartphone. Smartphones kunnen zelfs de gegevens van meerdere contactloze betaalkaarten bevatten in een virtual wallet.

Zo kan u voor de betaling de gewenste betaalkaart uitkiezen. De werkwijze is hetzelfde als bij betaalkaarten: u houdt uw smartphone voor de betaalterminal en wacht tot de betaling is voltooid.

België vs. Europa

Uit een survey van ING blijkt dat in steeds meer landen het vertrouwen in contactloze betalingen groeit. In België gelooft ongeveer 30 % in de veiligheid van contactloze betalingen.  Hiermee bevinden we ons op dezelfde lijn als Frankrijk en Duitsland. 

Meer weten over contactloze betalingen? Lees dan zeker de leaflet “Contactloos: met gemak betalen” van het Euro Retail Payments Board. 

Meer over: