Goud, edelmetalen en goudmijnen

 

Hoe kan je in goud beleggen?

Goudstaven

Als je wil beleggen in goud kan je goudstaven kopen. Een standaardstaaf weegt 1 kilo, maar meestal kan je ook staafjes van 100 gram of minder kopen. Als je goudstaven koopt kan je ze  fysiek laten leveren, maar ze kunnen ook op een effectenrekening bij de bank gezet worden.

Goudmunten

Naast goudstaven kan je ook voor munten kiezen. Munten zijn vooral interessant als je voor een klein bedrag goud wil kopen. De bekendste soorten zijn de Zuid-Afrikaanse Krugerrand en de Franse Napoleon. Zeldzame munten kosten dikwijls meer dan hun goudwaarde omdat ze ook verzameld worden.

Opties en futures

Er bestaan ook afgeleide producten zoals opties en futures waarmee je kan inspelen op een daling of een stijging van de goudprijs. Je kan op deze manier meer winst maken maar je kan ook alles kwijtraken als de koers de verkeerde richting uitgaat.

Aandelen van goudmijnen

Je kan aandelen kopen van goudmijnen, dit is echter niet zonder risico. Goudmijnaandelen stijgen niet automatisch mee als de goudprijs stijgt en goudmijnen kunnen te lijden hebben onder stakingen, instortingen of het politieke en economische klimaat van het land waar de mijn ligt, ...

In welke andere edelmetalen kan je beleggen?

  • Zilver: zilveren munten, zilveren staven, zilverwerk, verzamelmedailles
  • Platinum:  wordt veel gebruikt in juwelen maar ook in de industrie.
  • Rhodium en iridium: worden vooral gebruikt in legeringen met platinum.

Deze edelmetalen worden vooral verhandeld op de Amerikaanse markten, meestal zijn ze niet in materiële vorm beschikbaar.

Hoe wordt de goudprijs bepaald?

De goudprijs varieert van dag tot dag. De koersschommelingen hangen af van de internationale politieke en economische toestand. Zelfs als andere beleggingen in tijden van crisis in waarde dalen, kan de goudkoers toch stijgen.

Wat brengt het op?

Goud en edelmetalen leveren geen rente, coupon of dividend op.

De enige mogelijke winst is de meerwaarde bij verkoop.

Op aandelen van goudmijnen worden soms wel dividenden uitgekeerd.

Moet je roerende voorheffing betalen op de meerwaarde?

De meerwaarde op verkoop van goud is niet belastbaar.

Voor aandelen van goudmijnen geldt dezelfde belasting als voor normale aandelen.

Moet je BTW betalen als je goud en zilver koopt?

Gouden munten en staven die je koopt als belegging, zijn vrij van BTW. Maar als je zilver koopt moet je 21% BTW betalen. Sommige gouden munten worden als verzamelvoorwerp gezien, je zal in dit geval 6% BTW moeten betalen.

Is goud een veilige investering?

Beleggen in goud is populair omdat goud redelijk stabiel is. Zelfs als de economie het slecht doet keldert de goudprijs niet meteen.

Een risico waar je zeker rekening mee moet houden is de dollarprijs. De prijs van goud wordt altijd in dollar uitgedrukt, schommelingen van de dollar kunnen dus invloed hebben op de goudprijs.