Wat doet een bank?

Intermediatiefunctie

In wezen neemt een bank deposito’s aan voor de korte termijn, en zet ze die uit in kredieten voor de lange termijn. Banken betalen rente aan de spaarders en ontvangen rente op de kredieten van ontleners. Het verschil, na aftrek van bijvoorbeeld de personeelskosten, tussen de betaalde en de ontvangen rente, bepaalt of een bank verlies of winst maakt.

Betaalverkeer

De girale betalingen kenden sinds het einde van de jaren 60 een exponentiële groei. De uitbetaling van de lonen door de ondernemingen en de overheid via storting op een zichtrekening heeft daar veel toe bijgedragen.

In 2015 werden 1,26 miljard overschrijvingen uitgevoerd. Tegelijkertijd werden er 1,6 miljard kaartbetalingen uitgevoerd.

Internetbankieren

Ook het concept van internetbankieren wint elk jaar aan populariteit. In 2016 waren in België maar liefst 11,8 miljoen dergelijke abonnementen in gebruik. In 2006 spraken we nog over 3,8 miljoen abonnementen. Ook mobiel bankieren zit in de lift: in 2016 waren er 4,5 miljoen abonnementen. In 2011 waren dat er 0,1 miljoen.

De mogelijkheden van internetbankieren worden jaar na jaar uitgebreid en verbeterd. In de beginjaren was het enkel mogelijk een overschrijving uit te voeren of een rekeningafschrift te raadplegen. Nu kan de consument spaar- en effectenrekeningen beheren, nieuwe rekeningen openen, bank- en kredietkaarten aanvragen en zelfs communiceren met zijn bankkantoor. Met Zoomit kan hij facturen in enkele klikken goedkeuren en betalen, zonder rekeningnummer, bedrag en mededeling te moeten overtypen. Een herinneringsmail enkele dagen voor de vervaldag helpt om administratieve kosten door vergeten of verloren facturen te vermijden.

Meer informatie over veilig internetbankieren is te vinden op www.safeinternetbanking.be.

SEPA

De Europese eenheidsmarkt werd op 1 januari 2002 werkelijkheid, dankzij de invoering van een eenheidsmunt, de euro. Sindsdien werken de betalingssystemen niet langer in het kader van de kleine Belgische entiteit, maar wel in de schoot van een enkele betalingszone, de Single European Payments Area (SEPA).