Banken en Bpost spreken verdere maatregelen af om plofkraken halt toe te roepen

22 juni 2018

Vandaag hebben de banken en Bpost samen rond de tafel gezeten om verdere maatregelen af te spreken in de strijd tegen plofkraken. 

Diverse maatregelen werden besproken: het verminderen van cash in de geldautomaten, het bijkomend beveiligen van de geldautomaten en het installeren van detectiesystemen die pogingen tot plofkraken snel opmerken.

De financiële sector had reeds diverse veiligheidsmaatregelen getroffen die momenteel versneld worden uitgerold. Dat deze aanpak werkt, blijkt uit het feit dat een deel van de recente kraken is mislukt.

Op welke manier maatregelen concreet geïmplementeerd worden, verschilt van bank tot bank. Febelfin en de banken communiceren - uit veiligheidsoverwegingen - niet over de aard en inhoud van de specifieke maatregelen.

Na het overleg van 15 juni - tussen de financiële sector en de kabinetten van Jan Jambon en Koen Geens, de Federale Politie en FOD Binnenlandse Zaken - werd ook overeengekomen om bankkantoren te sluiten vanaf 23u en de waakzaamheid bij nachtelijke politiepatrouilles te verhogen. Febelfin blijft in nauw overleg staan met de kabinetten van ministers Jambon en Geens, de Federale Politie en de andere betrokken overheden.

Febelfin doet een extra oproep aan het beleid om de zware aanslagen van de voorbije weken een halt toe te roepen en alle middelen in te zetten om de criminelen op te pakken en te vervolgen.

Meer over: