Aantal bankovervallen in 10 jaar tijd drastisch gedaald

5 februari 2018

Minder cash komt veiligheid ten goede 

De voorbije 10 jaar is het aantal gewapende overvallen op bankkantoren met meer dan 90% gedaald. Terwijl er in 2007 nog 127 overvallen plaatsvonden, werd dit aantal vorig jaar teruggedrongen tot 11. Ook het aantal plofkraken bij de banken, waarbij geldautomaten tot ontploffing worden gebracht, bleef beperkt tot 2 pogingen. Deze lage cijfers zijn te danken aan de doorgedreven beveiligingsinspanningen van de financiële instellingen maar ook aan het streven naar een maatschappij met minder cash.

Van 127 naar 11 overvallen

De laatste jaren blijft het aantal bankovervallen stabiel laag. Terwijl er in 2007 nog 127 overvallen plaatsvonden, is dit aantal tien jaar later verlaagd tot 11. Dit betreft een daling van meer dan 90%.

Aantal overvallen op bankkantoren (2007 - 2017)

Minder cash: makkelijk en veilig

De financiële sector levert grote inspanningen om de fysieke veiligheid van zowel zijn klanten als zijn medewerkers te garanderen. Daaronder vallen enerzijds beveiligingssystemen (bewakingscamera’s, alarmsystemen, plofkoffers, ...) maar anderzijds ook sensibilisering van de bankmedewerkers.

Bovendien streeft de financiële sector er al langer naar om het gebruik van cash geld terug te dringen en elektronische verrichtingen te promoten. De voordelen van elektronisch betalen zijn legio: het is makkelijk én snel. Maar het is ook veiliger, zowel voor de bankbediende als de klant. Doordat banken minder cash uitwisselen aan de loketten, vormen ze namelijk een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallers. De huidige evolutie naar een meer digitale en minder cashgedreven maatschappij is dan ook een positief verhaal voor zowel de bankmedewerker, de klant als de maatschappij in haar geheel.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin, via press@febelfin.be of op het centrale persnummer 02 507 68 31.

Meer over: