2 op 3 zet appeltje voor de dorst opzij

31/03/2017

67% van de Belgen heeft de afgelopen 12 maanden een centje opzijgezet om te sparen. De resterende 33% geeft aan dat hij hier niet toe gekomen is omdat hij er de financiële mogelijkheden niet voor had.

Dat blijkt uit de enquête van Wikifin.be. Het platform bevroeg - naar aanleiding van De Week van het Geld die momenteel plaatsheeft - iets meer dan 1000 Belgen tussen 25 en 74 jaar over hun spaargedrag.

Jong versus ouder

Ons spaargedrag blijft niet op elke leeftijd hetzelfde. Terwijl 80% van de 25 tot 34-jarigen elke maand spaart, telt de leeftijdscategorie 35 tot 44 jaar nog maar 60% spaarders. Het zijn vooral de 65-plussers die het moeilijker hebben om iets opzij te zetten: slechts de helft van hen komt aan sparen toe.

Spaarrekening blijft het populairst

Belgen sparen voornamelijk om onverwachte kosten te kunnen betalen. Wat ze opzijzetten, plaatsen ze meestal op een klassieke spaarrekening. Daarnaast wordt er ook gedacht aan pensioensparen en aandelen. Investeren in vastgoed scoort dan weer laag.

Negatief gevoel

Gemiddeld zet de sparende Belg 326 EUR per maand aan de kant. Toch zou hij graag meer sparen. Van alle ondervraagden vindt namelijk 44% dat hij over onvoldoende spaargeld beschikt. De schuld wordt daarbij onder meer gelegd bij steeds hogere facturen.

Wie niet spaart, ziet vaak niet in hoe hij dat kan veranderen. 30% blijft er gelaten bij, met reacties als “ik kan er niets aan doen” en “mijn spaargeld brengt toch niets op”.

Financieel vaardig

De resultaten uit deze studie liggen min of meer in lijn met diegene die vorig jaar werden bekend gemaakt door de OESO en de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten).

Uit die studie (Adult financial literacy competencies) bleek dat de Belgen sterk scoorden op financieel gedrag.

Zo zou 75% sparen, 60% zijn financiën op lange termijn plannen en 24% al eens onafhankelijke bronnen consulteren bij het aankopen van een financieel product.

Meer info

De Wikifin.be enquête over sparen kunt u hier consulteren.

Meer info over de studie van de OESO vindt u hier.

Meer over: